Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2017 10:28 - Защо финландското образование е сред най-добрите в света
Автор: froggy16 Категория: Други   
Прочетен: 133 Коментари: 1 Гласове:
0image
Във Финландия децата учат по-малко, а знаят повече

През последните десетилетия Финландия неизменно е в челните места според международните изследвания за грамотност PISA.
Какво отличава финландската система от нашата?


* 93% от финландците завършват средно образование.

* 66% от учениците се приемат в университетите( най-висок процент в Европа)

* Въпреки високите резултати, финландските ученици прекарват най-малко време за учене.

* Междучастията в началното училище са цели 75 минути.

* Всички деца, умни или не, се обучават в едни и същи класни стаи. Разликата между слаби и силни ученици тук е най-малка в света.

* 30% от децата получават допълнителна доброволна помощ от учителите - “ частните уроци“ са забранени.

* Рядко дават домашни, няма класни и контролни, само при завършване на средното образование има стандартизиран тест.

* Няма елитни или посредствени училища - всички имат еднакво оборудване и пропорционално финансиране.

* Държавата гарантира 100% безплатно образование. Това включва обучение, учебници, тетрадки, пособия, храна и транспорт до училище. Всякакво събиране на допълнителни средства от родителите за каквито и да са цели, са забранени.

* Всички учители в Финландия трябва да имат магистърска степен, която се субсидира от държавата.

* Учителите се подбират от 10-те най-добри от завършилите.

* През 2010 г. 6600 кандидати са се борили за 660 места в начални училища.

* Учителите сключват само едногодишни договори, с възможност за удължаване. Заплатата им е около 5 000 евро.

* Преподавател с 15 години стаж получава 102% от средната заплата на други специалисти с висше образование. Социалният статус на учителите е като на лекар и адвокат.

* Учителите прекарват в класните стаи само 4 часа на ден. 2 часа на седмица отдават за професионалното си развитие.

Реформата на образователната система на финландците започна преди около 45 години, като основен двигател в плана за икономическото възстановяване на страната. Никой не е предполагал, че ще е толкова успешна, до 2000 г., когато първите резултати от стандартизирания тест на Пограмата за международно оценяване на учениците ( PISA) сред 15 годишните в повече от 40 страни по света, определят финландските деца като най-добрите читатели в света. В следващите години излизат напред и по математика и природни науки. До 2006 г. Финландия е първата от 57 страни в областта на науката, през 2009 по научна грамотност отстъпва само на Шанхай, а по математика заема 6-то място в света сред почти половин милион ученици от цял свят.
image

7-те принципа на финландското образование

1. Равенство

Училищата. Няма елитни или посредствени училища - всички имат еднакво оборудване и пропорционално финансиране. Доскоро на финландците е било забранено да избират училище, сега забраната е премахната, но повечето родители пак си дават децата в най-близкото училище, защото всички училища са еднакво добри.

Учебните предмети. Не се допуска по-задълбочено изучаване на едни предмети за сметка на други. Всички са еднакво важни, а учителите имат пълната свобода да преподават материала както сметнат за добре.

Родителите. Учителите нямат право да разпитват родителите за професия или социален статус.

Ученици. Финландците не делят учениците в класове в зависимост от способностите им или кариерните им предпочитания.
Забранено е да се сравняват учениците един с друг. Разликата между слаби и силни ученици тук е най-малка в света.

Равенство на правата на учители и деца. Във Финландия наричат това принцип на “ зачитане на ученика “ . Още от първи клас на децата се обясняват правата им, включително и правото да се оплакват на социален работник. Това насърчава финландските родители да разберат, че тяхното дете е самостоятелна личност, която е забранено да се обижда или наранява.

Учителите. Всички учители сключват договор само за една учебна година, с възможност за удължаване, което заедно с приличната заплата от 2 500 евро за помощник-учител и 5000 евро за учителите по предметите, кара финландските преподаватели да имат много внимателно отношение към възпитаниците си.

2. 100% Безплатно образование

Освен самото обучение, безплатни са:

* обяд, закуска;

* Екскурзии, посещения на музеи и всички извънкласни дейности;

* Транспортът, ако училището е по-дълече от 2 км, училищен автобус взема и връща детето;

* Учебниците, всички канцеларски принадлежности, калкулатори и дори лаптопи и таблети.

Всякакво събиране на допълнителни средства от родителите за каквито и да са цели, са забранени.

3. Индивидуален подход

За всяко дете се съставя индивидуален план за обучение и развитие. Персонализирането засяга съдържанието на използваните учебници, упражненията, броят на класните и домашни задачи и времето отделено за тях, както и преподаваният материал.

Децата в един и същи клас изпълняват упражнения с различни нива на трудност. И се оценяват според персоналното си ниво. Ако ученикът се справи отлично, утре ще му се даде по-сложна задача-ако не успее-няма проблем, следващият път отново ще получи проста задача.

Ако един метод не успее, учителите се консултират с колегите си и опитват нещо друго. Те дори се наслаждават на предизвикателствата.

“ Децата от заможни семейства с добро образование могат да се обучават и от глупави учители “, казва един финландски учител.

Във финландските училища има две допълнителни разновидности на образователен процес:

Подпомагащо обучение за по-слабите ученици - това в България се прави с частни уроци. Във Финландия няма частни уроци, учителите доброволно се занимават допълнително по време на урока или след него;

Коригиращо обучение - свързано е с устойчеви общи проблеми в усвояването на учебният материал. Коригиращото обучение се провежда в малки групи или индивидуално.

4. Практичност - “ Или ще се подготвят за живота, или - за изпити. Ние избираме първото. “

Финландците казват: “ Или ще се подготвят за живота, или - за изпити. Ние избираме първото. “ Затова изпити във финландските училища няма. Контролни и тестове -само по преценка на учителя. Има само един задължителен стандартен тест в края на средното образование, но учителите не се отчитат пред никой за резултатите от теста и децата не се готвят специално за него - каквото стане.

В училището се преподава само това, което може да потрябва в живота. Изхвърлено е от учебната програма всичко излишно. Но финландските деца от малки знаят какво е договор, портфолио, банкова карта. Те знаят как да изчислят данък наследство или ДОД, да създадат сайт - визитка.

5. Доверие.

Доверие към учителите. Няма проверки на учителите, няма инспектори. Има единна образователна програма, но тя съдържа само общи насоки, а всеки учител използва такъв метод на преподаване, който смята за подходящ.

Доверие към децата. В класната стая, учениците могат да избират с какво да се занимават. Например, ако в урока е включен образователен филм, но не е интересен на ученика, той може да си отвори книга. Смята се, че ученикът може сам да прецени какво е по-полезно за него.
image

6. Ученето е доброволно.

Учи се този, който иска да учи. Учителите се опитват да привлекат вниманието на ученика, но ако той няма абсолютно никакъв интерес или способнодт да се учи, детето се ориентира към практически полезна за бъдещето му не особено сложна професия и няма да го стресират с двойки. Не всеки ще стане ядрен физик, някой ще трябва да кара и автобуса.

Финландците смятат, че една от задачите на гимназията е да се определи дали за младежа е необходимо да продължи образованието си в лицей или му е достатъчно и по-полезно да отиде в професионално училище. И двата избора еднакво се ценят.

За да се определи склонността на всяко дете към някаква професия чрез тестове и беседи, има към всяко училище щатен специалист - т.н. “ учител за бъдещето “.

Образователният процес във финландското училище е мек и деликатен, но това не означава, че може да “кръшкате“ от училище. Контролът е строг. Всички пропуснати уроци се взимат допълнително. Ако ученикът не изпълнява заданията на учителя и не работи - никой няма да вика родителите му, нито да го заплашва или обижда. Ако родителите не са загрижени за образованието на детето си, то просто няма да премине в по-горения клас. Да повтаряш класа във Финландия не е позорно, особено след 9- ти клас.

7. Самостоятелност.

Финландците вярват, че училището трябва да научи детето на най-важното - самостоятелен бъдещ успешен живот. Затова тук ги учат да мислят и сами да предобиват знания. Теми учителят не разказва - всичко има в книгите. Важни са не наизустените формули, а умението да се използват справочници, текстове, интернет, компютри, способността да се намират необходимите ресурси за решаване на текущият проблем.

Също така, учителите не се месят в конфликтите между учениците, предоставяйки им по този начин възможност да се подготвят за житейските ситуации и да развият способност да отстояват себе си.

Оценките.

От 1-ви до 3-ти клас няма никакви оценки, но до 7-ми клас се прилага десетобалната система - 10 - “почти недостижим“ 4 -“ по-лошо от всякога“ Има и оценка за поведението  - оценява се способността да се работи в колектив и самостоятелно, маниери, желание да се влияе на другите за добро.

Всички училища са свързани с държавната електронна система “Wilma“, която е нещо като електроннен учителски дневник, към които родителите получават персонален код за достъп. Учителите поставят оценки, записват пропуски, оставят информация
Училищният психолог, социален работник, “учител за бъдещето“, фелдшер.

Оценките във финландските училища нямат този зловещ оттенък и са нужни само за мотивация на детето и проверка, която си е за него - ако желае, да подобри знанията си. Те не влияят на репутацията на учителя или училището.
image

Дреболии от училищният живот

* Училищните дворове не са оградени, нямат охрана на входа.

* Децата не са длъжни да седят на чинове, а могат да седят на пода (върху килим).
Някои училища, класните стаи са обзаведени с дивани, кресла. В началните училища са постлани с мокет и килими..

* Няма униформи и каквито и да са изисквания за облеклото, можете да отидете на училище дори и по пижама. Изискват се други обувки вътре в училище, но малките педпочитат да тичат по чорапи.

* В топло време, уроците често се провеждат на открито. Просто на тревата или на пейки специално разположени амфитеатрално до училището.

* Домашни рядко се дават. Децата имат нужда от почивка. И родителите не трябва да бъдат ангажирани с уроците на децата си, учителите препоръчват вместо домашни, семейно посещение на музей, сред природата или на басейн.

* Изпит “на дъската“ не се използва, децата не се извикват да преразказват материала. Учителят накаратко представя урока, след това тръгва между учениците, като им помага и контролира изпълнението на задачите. С това се занимава и помощник-учителят.

Това са общо взето принципите и особенностите на началното и средно образование във Финландия.

Възможно е, финландската образователна система да не е най-добрата. Но децата на Финландия не мразят училището, не мечтаят колкото се може по-бързо да се отърват от него, не страдат от нервно пренапрежение за следващият изпит. Те са спокойни, внимателни и щастливи, четат книги, играят компютърни игри, обичат природата, забавляват се и се радват на живота. И учат.
image
Източник:offnews.bg


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. vedrina - !!!
10.09.2017 11:37
За завиждане са - става ясно..., - тук ще настане хаос...!!! "В класната стая, учениците могат да избират с какво да се занимават. Например, ако в урока е включен образователен филм, но не е интересен на ученика, той може да си отвори книга. Смята се, че ученикът може сам да прецени какво е по-полезно за него."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: froggy16
Категория: Други
Прочетен: 16677
Постинги: 75
Коментари: 4
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Февруари, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728