Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2017 13:06 - КАК ДА ПОСЕТИМ ЗЕМЕНСКОТО КАЛЕ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 939 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 13.10.2017 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

              КАК  ДА  ПОСЕТИМ  ЗЕМЕНСКОТО  КАЛЕ?

 

   Земенското кале се намира в Земенския пролом на около два-два и половина км. от ж. п. спирка Скакавица и на около три-три и половина км. от ж. п. гара Земен. Най-удачно е да се посети то като се тръгне от ж. п. спирка Скакавица срещу течението на река Струма Тук ще въведа една допълнителна информация – Струма тук тече с малък дебит, който се регулира от изтичалото на яз. „Лобош” и не зависи от дъждовете. Ако се налага реката да се прегази, за да се достигнат красоти на другия бряг не е трудно.

    Изходният пункт от ж. п. спирката Скакавиица по този начин се превръща в разходка по прекрасния Земенски пролом, а посещението на Калето става чрез отклонение от този маршрут. Продължителността на маршрута с време за почивки и разглеждане на скалните образувания е около 6 часа. То се осъществява по следния начин:

    От Скакавица се тръгва покрай ж. п. линията срещу течението на реката, като се преминава през един доста дълъг ж. п. тунел с номер 4. Той е дълъг 800 м. и е добре при преминаването през него да се носи фенерче. Не е страшно, ако дойде влак, тунелът е достатъчно широк. Заставаш с гръб към стената, преди това сваляш раницата си. След преминаване покрай кариерата скалната приказка започва. Центърът на тази скална приказка е това, което се вижда от един мост след кариерата. Достига се тунел №3, но не се преминава през него. Започва пътека в дясно от него, която се устремява по един много интересен рид, започващ от левия бряг на реката. Той има седловина, под която е прокопан тунел №3 и завършва с два върха над реката, която минава дълбоко под него и там прави полукръг. Точно срещу крепостта горе е мястото с второто пустиножилище на Свети Иван Рилски.

   Ридът, който бива заобикалян от реката предлага чудно красиви гледки. Тук и от двете страни на реката има изключително красиви скали. Римски път, запазен частично отвежда на първия връх, където е крепостта. Тя има жилищна част и крепост над нея, а стените са разрушени. Според мен камъните от стените са приватизирани от хората, заселили се  после тук за сгради, огради, тераси и др, но има още купчини от тях. Тези камъни робите са ги изнасяли от реката на върха, денивелацията е поне 150 м. Вторият връх, отдалечен на десетина мин. от първия разкрива нови красоти. От първия връх постовете са наблюдавали седловината, от втория – има ли движение на врагове покрай реката.

   Връщането след като се разгледа крепосттае обратно до другата страна на тунел №3, след който се продължава покрай ж. п. линията. До Земен остават още три големи скални групи, разположени предимно по левия бряг. Голяма красота са – скални игли, скални фигури, скални монументи, на върха на които са кацнали соколи или египетски лешояди. Преминава се през дългия 700 м, но пък съвсем безопасен тунел №2, който е доста по-широк от другите. Добре е да има фенерче. След излизането от тунела следва нова скална приказка, най-впечатлявящото са трите скални стражи. Най-обгледно обаче е от мостовете, защото дърветата не пречат.

   Последният тунел преди Земен е къс, а като се излезе от него следва друга скална приказка с две скални стражи, от другата страна на реката пък скалите са като плъпнали по ската хора. Този тунел е тесен, но пък има доста укрития. Тунеловите специалисти – в тях влизат и туристите, защото те ползват често тази инфраструктура - знаят какво представляват тези укрития и как се ползват. Въвеждам и един таг: Услушване!

   Запознаването с този пролом е точка първ.  Добре е след това да се примине по римския път над него от Земен до Раждавица, този участък принадлежи към планината Конявска. Да се огледат тези скали от горе е друго изживяване. Ако се премине над пролома по Земенската планина, почти нищо не се вижда от скалите в пролома, но пък има страхотен преход горе по планината до с. Полска Скакавица, където е прекрасният водопад. На метри от църквата водата скача стотина метра в бездната.

   Приятна разходка по този красив край, ако има такъв, който да не го познава.Ще публикувам няколко стотици снимки с чудатости от този край.
   Посещението тук се извършва с влак. За коли тук пътища няма, ако има са или направени за кариери, прашни са или се изкачват високо над пролома за достигнат до умиращите села.  Пътеките от селата високо в планината до ж. п. спирките вече ги няма. От ж. п. спирките по Земенския пролом за сега се ползва само тази, която обслужва селата с име Скакавици от едната страна на пролома и с. Гърбен от другаата страна на пролома. Някога имаше ж. п. школа и почивна база на спирката Скакавица, предполагам построена там заради красотата на природата. Същата имаше и между гарите Копривщица и Клисура. Днес и двете изглеждат като поразени от ракети на Путин…




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190139
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031